Unghundskurs Spaniel/Jakt

Vad händer under kursen?
Här berättar jag lite om dagen och bilder från vad vi gjorde!

Från den 12/5

Unghundskursen idag blev lyckad, vi letade upp skugga och vinden svalkade rätt bra.
Ni är så duktiga och tränar på bra med era unga hundar och går framåt. Vi fokuserade på följsamhet, stadga och apportering.
Kul att se hur det går framåt och att ni växer som team.
En fika på rabarberpaj hann vi med också.

Följsamhet är viktig del i spanieljakten

Fokusering på föraren är bra att lägga som grund

Kul sa Selma och Erik 🙂

Att få till en snygg avlämning är inte fel

Både husse och Dasch är fokuserade…. 😉

Fin kontakt innan och efter arbete är viktigt, och under arbetet

Skönt att slappa i skuggan

Vattenapportering är en inkörsport till jaktprov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från den 29/4

Vi fokuserade på grunden i spanielträning, lugn, stadga, kommunikation och följsamhet. Vi började på en neutral plats för att sen höja retningen under dagen och avslutade med några apporter för de hundar som var lugna och en del fick prova på vattenapport.
Viktigt för förarern att få de verktyg så man vet att man gör rätt och att det blir rätt resultat, självsäkerheten i kroppen och tanken som du sen för vidare till hunden gör samarbetet enklare och mer lätthanterligt. Jag inriktar mig på det som går bra, att lyckas och stanna där, för att sen vila och göra ny övning. Det som gick fel på något sätt vänder vi på och gör om och gör rätt för att få rätt bild med oss hem. Och det viktiga att se att vi kommer framåt med att hunden förstår vad vi vill.

I lugn och följsamhet, la vi in att gå i koppel, lära sig att föra hunden med sin kropp, att få den gå avkopplat vid sidan, för att kunna vara avslappnad. Här la vi in att passera olika föremål på vägen som en retning och även andra hundar som en annan, även kast med dummie. Att känna i kroppen hur vi för hunden och hur vi är, är också viktigt, självklart för en del men inte så förståeligt för andra. För hundarna kommunicerar snabbt med kroppen, ögon och mentalt, där vi behöver vara lugna tillsammans med spaniels.

Det är också viktigt vad vi säger i våra träningar, ibland är vi inte medvetna om hur vi gör med händer och röst, jag vet själv. Sen behöver var och en hitta just sitt sätt som funkar för mig eller oss, hund och förare, här kan ibland en hjälp på vägen vara bra.

En kort summering av en härlig dag med trevliga kursdeltagare!  Jag tycker att alla gör fina och bra framsteg!!
Duktiga hundar och hussar/mattar!! 

Stadga tränades med många retningar

Selma och Erik

Sumo och Eva-Lotta

Sumo

Stefan och Majken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från den 17/3 .Vi blev ett litet men bra gäng som trotsade kylan men njöt av att solen fanns med oss.

Vi fokuserade på hur mycket man egentligen behöver träna sin hund, att kvalité går före kvantitet. Att lyckas en gång och känna att man går framåt, än att göra ”bara en gång till” för att då gå hem, ”nä nu funkade det inte så bra längre”. Att ställa lagom krav på sin hund och istället leka sig fram och låta hunden förstå vad vi vill lära den, för att sen när hunden förstår och kan kunna ställa ett litet krav. Krav ska komma när hunden är mogen för det, tills dess leker vi oss fram.
För vi ska ha roligt tillsammans- vår jaktkamrat hunden och jag! Och det är ju NU, vi lägger den viktiga grunden, som vi sen när det blir lite fel kan gå tillbaka till och landa på.

Kommunikation mellan hund och förare pratade jag om och förmedlade under hela dagen, hur vi pratar med vår kropp till hunden och hur de snabbt läser oss. Den viktiga ”Time-ingen” hur svår det kan vara att få till den och hur bra den är när den stämmer.

Vi pratade om hur viktigt det är med att hunden är fokuserad på dig som förare och vill vara dig nära i jaktträningen/jakten och inte vilja springa iväg på egna små jakter. Och hur vi skulle gå tillväga för att få fokus, och belöna det.
Belöning i form av positiv röst läge och lite godis ibland, för att i början förstärka.

Vi provade lite apportering från placeboard och fick se fördelarna med att använda sig av den.

Varje ekipage fick läxor med sig hem, för kommande träff, för de som kan vara med då, och viktiga input vad man ska tänka på för att komma framåt.
För vi är alla på olika utvecklingsplan och då behöver just dina tips vara bra just för dig och din hund.

Det var uppskattat att alla fick lyssna och ta del av varandras tips och kritik som ekipagen fick vid de olika övningarna, allt för att det ska bli ett positivt resultat.

Dagen avslutades i köket med summering av dagen över lite lunch och god kaka 

Stefan och Majken tränar på apportering från Placeboard

Mari och Guiness får anvisningar hur och var de ska starta

Erik med Selma ska få söka i marken, så här stort får hon gå, som i en ruta eller ”in the box”, här är det tillåtet inte utanför området.

Winston tycker att nu blev det lite tråkigt att vänta minsann. Passivitet är bra att träna på

Erik och Selma

Lite mys blir det också mellan varven, Rikard och Malin med sin Winston